Friday, January 30, 2015

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Spaghetti Catalugni, English version

Today pointing you to my personal recipe, made of a variant of that I learned over 30 years ago in Bilbao, Basque Country in Spain. It was a vegetable sauce to use with meat roasted or boiled. I studied it and I used a variant with spaghetti to make a single dish, when you do not know what to do for lunch or dinner. Quick and easy recipe, here for 4 people!
In a saucepan, you place 3 tablespoons of olive oil, a clove of garlic drilled by a toothpick, a quarter of a thin sliced onion and 3-4 grains of juniper; brought to fry and when components are golden brown, remove from the pan garlic and juniper berries and sauté for a few minutes of the ham cut into cubes, then add a can and a half of tomatoes, half nut vegetables, salt to taste and bring to a boil. When boiling is reached add frozen green peas, diced carrots and a small box of corn drained well. Cook on low heat for about twenty minutes, adding almost over chili sufficient to flavor the mixture, stirring occasionally.
While the sauce is cooking, bring to cooking 400 grams of spaghetti caliber 6 - 7. Once cooked to the tooth, drain the spaghetti and pour into the pan with the sauce. Mix everything and serve. You can sprinkle the grated Parmesan cheese over the pasta, but the many friends who have tried the dish (dish) report that it is much better without. Here I do not find the obligatory red wine, can fit even a dark beer. Try it to believe it. Bon Appetite.

Spaghetti Catalugni

Oggi vi indico una mia personale ricetta, fatta su una variante di una che imparai oltre 30 anni fa in Bilbao, nella Spagna Basca. Si trattava di un sugo di verdure  da utilizzare con corni arrostite o lessate. Io ne studiai una variante e la utilizzai con spaghetti per farne un piatto unico, quando non si sa cosa fare per pranzo o cena. Ricetta facile e veloce, ecco qua per 4 persone!
In una casseruola ponete 3 cucchiai di olio, uno spicchio di aglio forato da uno stuzzicadente, un quarto di cipolla affettata sottile e 3-4 chicchi di ginepro;  portate a soffriggere e quando i componenti saranno dorati,  togliete dalla pentola aglio e bacche di ginepro e mettete a soffriggere per un paio di minuti del prosciutto cotto tagliato a dadini, quindi aggiungete un barattolo e mezzo di pomodori pelati, mezzo dado di verdura, sale quanto basta e portate a ebollizione. Quando la bollitura è stata raggiunta aggiungere piselli verdi surgelati, carote tagliate a dadini e una scatola piccola di mais sgocciolato bene. Fate cuocere a fuoco lento per una ventina di minuti, aggiungendo quasi al termine del peperoncino rosso in quantità sufficiente ad aromatizzare il composto e mescolando di tanto in tanto. 
Mentre il sugo cuoce, portate a cottura 400 grammi di spaghetti calibro 6 – 7. Una volta cotta al dente, scolate gli spaghetti e versateli nella casseruola del sugo. Amalgamate il tutto e servite. Potete spolverare sopra la pasta del parmigiano grattugiato, ma i molti amici che hanno provato il piatto (piatto unico) riferiscono che è  molto meglio senza. Qui non trovo obbligatoriro il vino rosso, può andare bene anche una birra scura. Provate per credere. Buon appetito.

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